KONCENTRAT
GRZYBOWY
I PROSZEK

Finèce: naturalny wzmacniacz smaku

Koncentrat grzybowy to w 100% naturalny wzmacniacz smaku. Pochodzi bezpośrednio z blanszowanej wody grzybów. Chociaż pochodzi z grzybów, ma tylko lekki grzybowy smak. Przy normalnych poziomach dawkowania (0,2% -1%) produkt końcowy nie daje grzybowego smaku, ale wzmacnia smak umami.

Finèce MC60

Ten płynny koncentrat grzybowy jako wzmacniacz smaku jest wytwarzany wyłącznie z naszej własnej wody po blanszowaniu grzybów. Nic więcej nie jest dodawane,  to 100% ekstrakt grzybów odparowany do postaci koncentratu. Finèce MC60 jest naturalnie bogaty w aminokwasy nadające smak umami. Finece MC60 to doskonały składnik płynnych fondów, sosów i zup. W normalnych dawkach (0,2 – 1,0 %) jest neutralny w smaku i nie nadaje smaku grzybowego Ze względu na wysoki brix można go łatwo przechowywać przez dłuższy czas w kontrolowanych warunkach. 

Finèce MP45

Produkt ten jest suszonym rozpyłowo wzmacniaczem smaku wykonanym z naszego koncentratu grzybowego, również naturalnie bogatego w aminokwasy nadające smak umami. Finece MP45 jest łatwy w użyciu we wszystkich mieszankach na sucho, takich jak mieszanki przypraw, zupy błyskawiczne i dania gotowe. W normalnych dawkach (0,2-1,0%) jest neutralny w smaku i nie nadaje smaku grzybowego.

Funkcjonalność:

  • Redukcja soli
  • Wzmocnienie smaku, umami, kokumi
  • Zastąpienie glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego
  • Wzmacniacz smaku, który wpisuje się w trend czystych etykiet.

Zastosowanie:

  • Zupy i sosy
  • Gotowe posiłki
  • Przekąski i przyprawy
  • Wzmacniacze smaku i mieszanki przypraw

Deklaracja na etykiecie:

  • Koncentrat grzybowy (proszek) LUB
  • Ekstrakt z grzybów OR
  • Naturalny aromat