KONCENTRAT
GRZYBOWY
I PROSZEK
Finèce: naturalny wzmacniacz smaku
Koncentrat grzybowy to w 100% naturalny wzmacniacz smaku. Pochodzi bezpośrednio z blanszowanej wody grzybów. Chociaż pochodzi z grzybów, ma tylko lekki grzybowy smak. Przy normalnych poziomach dawkowania (0,2% -1%) produkt końcowy nie daje grzybowego smaku, ale wzmacnia smak umami.
Finèce MC60
Ten płynny koncentrat grzybowy jako wzmacniacz smaku jest wytwarzany wyłącznie z naszej własnej wody po blanszowaniu grzybów. Nic więcej nie jest dodawane, to 100% ekstrakt grzybów odparowany do postaci koncentratu. Finèce MC60 jest naturalnie bogaty w aminokwasy nadające smak umami. Finece MC60 to doskonały składnik płynnych fondów, sosów i zup. W normalnych dawkach (0,2 – 1,0 %) jest neutralny w smaku i nie nadaje smaku grzybowego Ze względu na wysoki brix można go łatwo przechowywać przez dłuższy czas w kontrolowanych warunkach.
Funkcjonalność:
- Redukcja soli
- Wzmocnienie smaku, umami, kokumi
- Zastąpienie glutaminianu sodu lub ekstraktu drożdżowego
- Wzmacniacz smaku, który wpisuje się w trend czystych etykiet.
Zastosowanie:
- Zupy i sosy
- Gotowe posiłki
- Przekąski i przyprawy
- Wzmacniacze smaku i mieszanki przypraw
Deklaracja na etykiecie:
- Koncentrat grzybowy (proszek) LUB
- Ekstrakt z grzybów OR
- Naturalny aromat
Kontakt: